האם תסמינים הנפשיים תמיד מצביעים על מחלת נפש?

 

אסף, בן 23. פנה לטיפול עקב דיכאון מתמשך מלווה בחשיבה אובדנית מאז נעוריו. לדבריו, היה כדורגלן מעולה בביה"ס. את לימודיו סיים עם בגרות חלקית בלבד עקב בעיות בהתנהגותו. בשירותו בצה"ל ישב כ-11 פעמים בכלא צבאי עקב סירוב פקודת המפקד. עם טום שירותו בצה"ל לא המשיך ללמוד. כעת עובד כסדרן בסופרמרקט לאחר שפוטר משני מקומות עבודה הקודמים עקב התנהגות תוקפנית (התפרץ ודחף את אחראים עליו שדיברו לא לרוחו). ידוע כחם מזג. היה מעורב בהרבה קטטות בהיותו נער. כמו כן, גם בשנים אחרונות נפתחו בעבורו כמה תיקים במשטרה על רקע אלימות.

למרות המרה האטרקטיבי והצלחה ראשונית אצל בנות מתבייש להמשיך בקשר עקב בעיות מין (קושיי זקפה). בפגישה: חיוורון בולט. דיווח על מתח פנימי תמידי, הפרעות בזיכרון בעיקר לטווח קצר, 'שינה ללא חלומות', צורך לאוכל חריף, הימנעות מארוחת בוקר.

 בבדיקות מעבדה נמצא:

רמת פירולים, pyrroles גבוהה בשתן :  82mcg\dl

רמת אבץ נמוכה: 65 mcg\dl

 

טיפול: 

בשבועיים הראשונים של מתן אבץ יחד עם וויטמין B6 ובשילוב עם חומרים המזינים נוספים, ,דיווח על הרגשה 'מוזרה' של רוגעה פנימית. תהה האם הטיפול משנה את אישיותו. במעקבו כעבור שלושה חודשים נמסר כי דיכאון נעלם יחד אם התפרצויות זעם בלתי נשלטות. עדיין סבל מהפרעות של זקפה. בשנה לאחר תחילת הטיפול לא נצפו תסמינים של דיכאון, השתמש בVIAGRA לשיפור חיי המין. בתקופה המתוארת עבד במקום קבוע ולא גילה התפרצויות זעם בלתי נשלטות.

 

דיון:

אסף סובל ממצב דיכאוני בו החוסר איזון הביוכימי הדומיננטי הוא היווצרות המוגברת של  פירולים, PYRROLES.

המנגנון הפעולה 

פירולים משתתפים בסנתוז המולקולות המוגלובין. את עודפם מסולק דרך השתן. מעניין כי לפירולים ישנה הימשכות  גבוהה לאבץ, וויטמין בי 6 וביוטין. היווצרות המוגברת של פירולים, PYRROLE DISORDER היא הפרעה גנטית או נרכשת המשקפת חשיפה של הגוף לסטרס חמצוני גבוה. וככל שסטרס מהותי יותר, כך כמות הפירולים גדולה יותר ואף המחסר בחומרים המזינים הוא משמעותי יותר. 

לאבץ, וויטמין בי 6 תפקיד חשוב ביותר בהיווצרות המוליכים עצביים כמו סרוטונין, דופמין וגאבא, GABA. שלושתם אחראים על וויסות הרגשות. בעוד כמחסור במוליכים אלה גורם למצבי דיכאון וחרדה מתמשכים.

השכיחות של הפרעת פירולים היא כ-15% בין המקרים של דיכאון. בעלי הפרעה בד"כ סובלים מחרדות קשות. תנודות קיצוניות במצב רוחם ולעיתים מאובחנים עם הפרעה אפקטיבית דו-קוטבית. יכולתם להתמודד עם מצבי סטרס לקויה דיה, בעוד כהתנהגותם מתאפיינת בהתפרצויות זעם חוזרות ובלתי נשלטות. 

מאפיינים נוספים:

  • היעדר יכולת להיזכר בחלומות
  • רגישות יתר לשמש ('נשרפים' ולא משתזפים)
  • רגישות יתר לרעש ואור
  • בחילות בבוקר
  • צוואר, קרסוליים, שורשי כף יד דקים
  • חגורת שומן על המותניים
  • הפרעות מחזור\פוריות אצל נשים
  • איחור התפתחותי עד גיל 16
  • תחושת מתח פנימי מתמיד
  • הישגים אקדמיים נמוכים ללא קשר לרמת אינטליגנציה. 

הטיפול

השימוש באבץ, ויטמין  B6 הוא הטיפול הבחירה. מאחר ומדובר במצב של סטרס גופני מתמשך מומלץ להוסיף נוגדי חמצון (סלניום, גלוטטיון, וויטמינים C, A, E). שיפור במצב נצפה כעבור מספר ימים עם היעלמות הסימפטומים הנפשיים במשך כחודש-חודשיים. 

 

לא תמיד התסמינים הנפשיים  מצביעים על מחלת נפש…