בדיקות IgG רגישות למזון

מתקשה להתרכז? לא מצליח לרדת במשקל? מרגישה נפיחות בבטן? אלרגיה שלא עוברת? יכול להיות שאתם סובלים מרגישות למזון.

לאכול יש השפעה גדולה על איכות חיינו. רובנו מכירים ההשפעות שליליות של אכילת "ג'אנק פוד". אך לא כולנו מודעים לזה שאוכל שנחשב לבריא יכול להזיק למי שסובל מרגישות אליו. רגישות ואלרגיות למזון אפשר לפתח במשך החיים. גם לאוכל שתמיד אכלנו.

כאן תוכלו למצוא תשובות והסברים ל –

מהי רגישות למזון

כיצד מאבחנים רגישות למזון

איך אנחנו מטפלים ברגישות למזון

להירשם לפגישת ייעוץ

שאלון לזיהוי רגישות יתר למזון

מהי רגישות למזון? ( מדוע האוכל שאנחנו אוכלים יכול לפגוע בנו)

האוכל אותו אנחנו אוכלים היום הוא לא האוכל שהיה קיים בעבר. רוב המזון כיום נחשף באופן ישיר או עקיף לחומרי הדברה ו\או עבר הנדוס גנטי. מטרת ההנדוס היא לגרום למזון להיות עמיד יותר לקוטלי חרקים, עשבים ותנאי הסביבה. לזה ישנה תופעת לוואי – מזון מהונדס סופג יותר כימיקלים וחומרי הדברה.

מכאן נוצר מצב בו מערכת העיכול "לא מכירה" את המזון ואינה מסוגלת לעכל אותו בצורה מיטבית. בין השאר, גורם לבעיות בדופן המעי. ראוי לציין שמבעיות אלה בעוצמה זאת או אחרת סובלת כיום מרבית האוכלוסייה. הרגישות לגלוטן ולחלב, הן ידועות ושכיחות יותר. זאת מכיוון שמוצרי גלוטן וחלב עברו את השינוי הגנטי הגדול ביותר.

 

בהרחבה לאמור לעיל, חשיפה חוזרת למזון מגרה גורמת להידלקות דופן המעי. אשר בתורה מובילה להגברת החדירות ( permeability) של דופן המעי ולמצב הידוע כ – תסמונת "המעי הדליף" (Leaky Gut Syndrome). כתוצאה מכך, חומרים רבים שאינם מיעדים להיכנס למחזור הדם במצב תקין, דולפים לשם אחרי כל ארוחה. החומרים הלא רצויים הללו מזוהים על ידי מערכת החיסון כזרים\אויבים לגוף ומותקפים באמצעות נוגדנים מסוג IgG – קו הגנה הראשון של מערכת החיסון בגוף.

 

בחלק מהמקרים מערכת החיסון עלולה "להתבלבל" ולייצר נוגדנים שתוקפים את רקמות הגוף. המנגנון הזה נמצא בבסיס תגובות אוטואימוניות. אשר עם הזמן עלולות להפוך למחלות אוטואימוניות. כגון דלקת מפרקים שגרונית, טרשת נפוצה, תת פעילות בלוטת המגן על שם השימוטו, מחלת הצליאק (רגישות לגלוטן), פסוריאזיס ועוד. בין היתר הסימפטומים של הרגישות מתבטאים בנפיחות וכאבי בטן, צרבות, עצירות\שלשולים, חולשה וחוסר איפוס אחרי הארוחה. רגישות למזון עלולה להחמיר את הסימפטומים של מיגרנות, להשפיע על פוריות, לזרז הזדקנות ולהיות אחראית על עליה ניכרת במשקל שעמידה לטיפול.

 

למעט תסמינים גופניים רגישות למזון מעורבת בהתפתחות מגוון רחב של בעיות קוגניטיביות\ התנהגותיות (הפרעות קשב וריכוז והיפראקטיביות, הפרעות בזיכרון, חוסר חדות מחשבתית, עייפות וכו') ונפשיות (חרדה, התקפי פאניקה, דיכאון, אימפולסיביות וכד'). ידוע שאצל כ- 95% מהילדים הסובלים מאוטיזם ישנה רגישות יתר לגלוטן\קזאין. הסימפטומים הקשורים לרגישות למזון בד"כ מופיעים לאחר עיכוב מסוים (משעות ועד לימים) לאחר אכילת המזון "המגרה" ( בשונה מאלרגיה למזון בה התגובה מידית יותר לאוכל הלא מעוכל).

כיצד מאבחנים רגישות למזון?

ברפואה כיום מתייחסים לרגישות למזון כבסיס למגוון רחב של הפרעות גופניות ונפשיות. מאחר והופעת הסימפטומים מתרחשת בעיכוב של שעות וימים, קשה לזהות האם התסמינים שאדם חווה ברגע נתון (מבטן נפוחה ועד כאבי ראש וערפול מוחי) הם תוצאה מאכילת חביתה בבוקר או מהקינוח שאכלת שלשום. בדרך כלל ככל שרמת הרגישות גבוהה יותר התגובה עלולה להיות חמורה יותר. לצורך לזיהוי המזון ה"אחראי" לתסמינים הללו משתמשים בבדיקות לרמות הנוגדנים מסוג ה- IgG בדם. רמות גבוהות מהממוצע של הנוגדנים למזונות מסוימים מצביעות על רגישות יתרה לאותו מזון וגם על חומרתה.

המזון מחולק לקטגוריות, כגון: פירות וירקות, דגנים וקטניות, בשר, דברי חלב, דגים ופירות ים, אגוזים וגרעינים, פטריות ותבלינים.

טבלה, ערך תזונאי של סוגי אוכל, תוכנית תזונה

הבדיקה מצריכה דגימת דם פשוטה שאפשר לבצע אותה בעצמכם (בדיקות כתם דם יבש, Dry Spot) או בעזרת איסוף דם על ידי לבורנט מיומן. אפשר לבחור בין בדיקות של 108 ו216 סוגי מזונות. המזונות שנבדקים הם המזונות הנפוצים ביותר בעולם המערבי. התוצאות מספקות תשובה לרמת הרגישות שיש למזונות הללו.

איך אנחנו מטפלים ברגישות למזון?

מלווים אותך מהייעוץ הראשוני וקבלת תוצאות הבדיקות ועד התאמת התפריט האינדיבידואלי במעקב לאורך הטיפול. השיפור יכול להופיע תוך מספר חודשים. במקרים של רגישות חמורה יותר יכול להתבטא תוך מספר שבועות. במידה ולא מתרחש שיפור במצב, ישנם כלים נוספים לזיהוי הסיבות לבעיה ומציאת הפתרונות. לאחר פגישת הייעוץ רפואי וקבלת תמונת מצב התחלתית מחליטים האם למעט בדיקות רגישות נדרשות בדיקות תפקודיות (פונקציונליות) נוספות להשלמת התמונה הקלינית. את הבדיקות התפקודיות שולחים למעבדות המתקדמות ביותר אשר נמצאות באירופה ובארצות הברית. ד"ר מרנזון מפענחת את תוצאות הבדיקות ובונה את תכנית טיפולית מותאמת אישית, מקיפה ומפורטת.