האם תסמינים הנפשיים תמיד מצביעים על מחלת נפש?

דפנה, בת 24, רווקה, מלצרית. הגיעה לטיפול בעקבות חוסר שיפור במצבה הנפשי וחשש להתמרכות לקלונקס. לפני כ-4 חודשים התחילה לקחת Cipralex 10mg שהומלץ לה לתסמיני דיכאון: ירידה במצב רוח, הפרעות שינה, חוסר חשק ויוזמה. כעבור שבועיים מצבה החמיר למרות הטיפול ואף חוותה התקף חרדה ראשון. הטיפול הוחלף לViepax XR 75mg, אשר גם הוא לא הביא להקלה. רק קלונקס היה עוזר לה לכמה שעות בלבד, אך פחדה להתמכר עליו. 

מעברה ידוע כי בביה"ס אובחנה כסובלת מהפרעת קשב וריכוז, על רקע זה בקושי סיימה את הלימודים. למרות שבמבחני אינטליגנציה קיבלה ציון גבוה. אימה ואחותה לוקות בחרדה מגיל צעיר ואף מטופלות אצל פסיכיאטר. תיארה את עצמה כבחורה עם לב טוב, תמיד שמחה לעזור, כשרונית (בביה"ס הובילה בחוג דרמה). 

טיפול בחומרים המזינים (חומצה פולית, ויטמינים מקבוצה B, C, A אבץ ועוד) בשבועיים הראשונים גרם להתעצמות המתח נפשי, אך כעבור כחודשיים הביא לשיפור הדרגתי במצבה ואף אפשר להתחיל הורדת קלונקס. במעקב לאחר שנתיים של טיפול חלופי בחומרים מזינים דווחה כי מצבה יציב והיא התחילה ללמוד עיצוב פנים.

תסמינים העיקריים:

  • רמות חרדה גבוהה, כ-20% סובלים מהתקפי חרדה, PANIC DISORDER 
  • הפרעות שינה קשות
  • סף כאב גבוה
  • חשק מיני ירוד בד"כ
  • חוסר סבילות לטיפול ב-SSRI  ונוגדי היסטמין (תרופות לאלרגיה), אבל משתפרים עם תרופות הרגעה (קלונקס, לוריוון), נחושת
  • רגישות יתר למזונות ולכימיקליים
  • בעלי אישיות נדיבה, מתנדבים, שכנים טובים, יצירתיים (שחקנים טובים)
  • שכיחות גבוהה של ADHD ובעיקר היפראקטיביות, הישגים לימודיים נמוכים. 

בבדיקות מעבדה נמצא:

  • רמת היסטמין נמוכה בדם (27 mg\ml), הנורמה: מ40 עד 70 mg\ml משקפת מצב של overmethylation.
  • רמת חומצה פולית נמוכה בדם (4.2 ng\ml, נורמה: גדול מ5.4) 
  • בס.ד. כמות נמוכה של בזופילים, BASOFILS (פחות מ30)

טיפול: בחומצה פולית, ויטמין  B12, B3, B6 , C, A ואבץ. 

דיון:

דפנה סובלת ממטילציה מוגברת, overmethylation. מבחינה ביוכימית המצב מתבטא ביחס גבוה בין כמות קבוצות מטיל (methyl) לבין רמת חומצה פולית במוח. שני הרכבים אלה – בעלי השפעה מנוגדת על הפעלת המסרונים העצביים (סרוטונין, דופמין ונוראדרנלין האחראים על מצב רוח, תחושת אושר וסיפוק, אנרגיה ויוזמה) במרחב הבין תאי במוח. השכיחות ההפרעה כ-20% בין מקרי הדיכאון.

בד"כ סוג זה של דיכאון מתלווה ברמה גבוהה של חרדה, אי שקט וקשיי שינה מהותיים. במרבית המקרים המצב משתפר תחת תרופת הרגעה, כאשר "חוסמי סרוטונין", SSRI’s 'עלולים להגביר את הסימפטומים של חרדה ואף לגרום למחשבות אובדניות פעילות. הטיפול ב SSRI’s מהווה לא רק סכנת התאבדות אלא גם אחראי על הופעת הדחפים אלימים וניסיונות לפגיע בסוסים עד מצבי הריגה. נמצא כי 4 מחמישה רוצחים בבית ספר\אוניברסיטאות בארה"ב היו אנשים נורמטיביים שקיבלו טיפול במספר שבועות  SSRI’s לפני מעשיהם.

בעלי מטילציה מוגברת מתאפיינים ביצירתיות וכישורים אומנותיים. הם אנשים ש"מכניסים צבע" לחיינו. שכנים וחברים טובים אשר תמיד באים לעזור ראשונים. לעיתים סובלים מהיפראקטיביות\אימפולסיביות. מגיבים טוב לטיפול בחומצה פולית שמורידה את הפעילות המסרונים העצביים דרך ביטוי גנטי. כאשר SSRI’s  ואף קודמו של סרוטונין – 5-HTP – בהחלט אינם מומלצים. התזונה הטבעונית העשירה בחומצה פולית (דגנים מלאים, ירקות עלים) היא תזונת הבחירה בעודף מטילציה.

 

לא תמיד התסמינים הנפשיים  מצביעים על מחלת נפש…