הפרעה מרדנית מתנגדת
Oppositional defiant disorder
יניב, בן 11. הובא לבדיקה פסיכיאטרית ע"י הוריו לאחר שקיבל מכתב התרעה אחרונה לפני גירושו מביה"ס (בעקבות התפרצויות אלימות חוזרות, מרד והתגרות מתמדת במורים, מלווה בעימותים תכופות).
הורים מוסרים כי יניב עושה טרור גם בבית, מוכן לעשות רק מה שהוא רוצה ואם לא – מתווכח non-stop, צועק, זורק חפצים, תורק דלתות. עם אחיו הקטנים מתנהג בגסות רוח, הורס את צעצועים שלהם, לא נותן להעביר ערוצים. אף פעם לא מתחרט על מעשיו ולא מבקש סליחה. תמיד מאשים את האחרים בטעויותיו. לא מקבל שום סמכות.
מגיל שנתיים סובל מהתקפי זעם ועקשנות קשה. בגיל 3.5 אובחן כסובל מהפרעת התנהגות. בכיתה א' אובחנה אצלו הפרעת קשב וריכוז עם היפראקטיביות ( שני אחים ואביו גם סובלים מADHD). טופל בריטלין עם מעט שיפור. למרות רמת האינטליגנציה גבוהה הישגים לימודיים מאוד נמוכים. לא מתחבר לבני גילו. מצב רוח שלילי רוב הזמן, ערך עצמי נמוך.
בבדיקות מעבדה נמצא:
– רמת היסטמין גבוהה בדם (127 mg\ml), הנורמה: עד 70 mg\ml משקפת מצב של undermethylation.
הומלץ על טיפול בSAME , אבץ, סידן יחד עם מגנזיום, וויטמינים מקבוצת B, A, C, E .
למרות ההתנגדות קשה, היצליחו ההורים לדובב את יניב לקחת תוספים במשך כמה שבועות, אך "נשברו" והפסיקו.
דיון:
יניב סובל מהפרעה מרדנית מתנגדת, Oppositional defiant disorder (ODD) מלווה בהפרעת קשב וריכוז עם היפראקטיביות. מרבית הילדים עם ODD מתוארים כעקשניים, מרדניים, סוררים, שייפים לשליטה מוחלטת ואף מתווכחים בצורה גוררת עם מבוגרים\בעלי סמכות. לדברי מרבית ההורים: "רק להגיד 'לא' עלול לגרום למלחמת העולם השלישית". ילדים עם ODD די בודדים ולעיתים דחויים כי רוב הזמן הם "פולטים יריות".
החתימה הביוכימית הקלסית היא חוסר מטילציה, undermethylation, מתבטאת במוח ביחס נמוך בין כמות קבוצות מטיל (methyl) לבין רמת חומצה פולית. שני הרכבים אלה – בעלי השפעה מנוגדת על הפעלת המסרונים העצביים סרוטונין, דופמין ונוראדרנלין האחראים על מצב רוח, תחושת אושר וסיפוק, אנרגיה ויוזמה ואף קשר וריכוז.
ע"פ גישה המסורתית בהפרעה הוא ממריצים כמו ריטלין עם או בלי נוגדי דיכאון מיועד לעורר את המסרונים העצביים לפעולה.
ע"פ גישה אינטגרטיבית מטפלים בהפרעה בשילוב של SAME\Methyonine, בקודמו של סרוטונין – 5-HTP. מזרזי היווצרותו (וויטמין בי6, אבץ ונוגדי חמצן) גם הם מומלצים לטיפול. בעוד כחומצה פולית שמורידה את הפעילות המסרונים העצביים דרך ביטוי גנטי, עלולה לגרום להחמרת מצב במידה וחוץ ממרדנות נצפו תכנים דיכאוניים.
בדרך כלל אחרי מספר חודשים של הטיפול בנוטריינטים ניתן לשקול הורדת התרופות. למרבית הילדים שממשיכים לנטול את התוספים זה לא מהבא בעיה. חשוב לציין שהיענות לטיפול עדיין נשארת במקרים אלה הגורם החשוב ביותר להצלחה לטווח ארוך.