רמת הפירולים, Pyrroles בשתן
רמת הפירולים, Pyrroles גבוהה בשתן היא המאפיין הנפוץ בהפרעות נפשיות. נצפית אצל כ-15% בקרב הסובלים מבעיות מנטליות. הפירולים הם התוצר התהליך ביוכימי חיוני ביסוד תפקודו האופטימלי של הגוף הקשור לפירוק כדורי דם אדומים מדי 120 יום. בבסיס הבעיה נמצא ליקוי מולד בבלימת היווצרות מוגברת של פירולים – פירולוריה, pyrroluria. אף על שהפירולים עצמם אינם מסוכנים לגוף, ידוע כי יש להם זיקה גבוהה במיוחד לוויטמין בי 6, אבץ וביוטין, biotin. הודות התכונה הזו פירולים נדבקים לחומרים החיוניים האלה ואף משתחררים מהגוף דרך השתן. כלומר, ככל שכמות הפירולים הדביקים גבוהה יותר כך אנו מאבדים יותר את הנוטריינטים האלו באופן בלתי הפיך.
בנוסף למום המולד הזה, נמצאה כי במצבי הסטרס החמצוני, oxidative stress, מתרחש בגוף תהליך דומה – עליה בזיקת הפירולים, אשר עלולה לגרום למחסור דרמטי של אבץ, וויטמין B-6 וביוטין. בתורו, המחסור של אבץ, וויטמין B-6 עלול לגרום לבעיה בשלב האחרון לסנתוז של שלושה נוירוטרנסמיטרים (מסרונים עצביים) החשובים ביותר לבריאות הנפש: סרוטונין (serotonin) דופמין (dopamine), וגאבא (GABA). ראוי לציין, כי כ- 95% מפציינטים עם הפרעות נפשיות נמצאים במצב של סטרס חמצוני באופן תמידי.
התסמינים נפשיים שכיחים של עודף פירולים כוללים:
דיכאון וחרדה, עצבנות יתר וחוסר וויסות רגשית, שינויים חדים במצב הרוח והפרעות בזיכרון לטווח קצר וכד'.
התסמינים שאינם פסיכיאטריים:
מחלות זיהומיות תכופות, חוסר יכולת להשתזף, חלוקת שומן חריגה ורגישות לאור ורעש.
מרבית הפציינטים הסובלים מהפרעות נפשיות הקשורות לפירולוריה מדווחים על שיפור במצבם על רקע טיפול תרופתי ב-SSRIs (חוסמי קליטה חוזרת של סרוטונין), כמו Cipralex, Lustral, Prozac וכד'. עם זאת, ניתן להגיע לאותה תוצאה ע"י מתן אבץ וויטמין 6B.
למי מומלצת הבדיקה
בדיקה זו יכולה לעזור בגילוי מקורות מוסתרים לדיכאון, הפרעה דו-קוטבית, סכיזופרניה, הפרעות קשב וריכוז (ADHD), לקויי למידה, אוטיזם. לנשים הסובלות מתסמונת קדם ווסתית. מחלות ניווניות, אלרגיות ועוד.
כיצד מתבצעת הבדיקה?
את הפרעת הפירולים מאובחנת ע"י בדיקה פשוטה של שתן. לאחר איסופה, הדגימה נשלחת למעבדה המובילה בתחום בארה"ב\אירופה. התוצאות מתקבלות בד"כ תוך 3 -4 שבועות.