האם תסמינים הנפשיים תמיד מצביעים על מחלת נפש?

 

מירי, בת 34, פנתה ליעוץ עקב חוסר מצב רוח, נטייה לבכי, הפרעות שינה, מתח נפשי, התדרדרות במערכת יחסים עם בעלה. דיווחה על שני דיכאונות קשים לאחר הלידות של בנה ובתה אשר היום בני 7 ו5. לאחר לידתה השלישית לפני שנתיים הדיכאון התלווה בחשיבה אובדנית פעילה (להתנגש עם הכיר במהירות גבוהה) ואף חששה לפגוע בתינוקת. 

מזה כ-7 שנים מטופלת בלוסטרל, LUSTRAL 150mg עם שיפור חלקי בלבד. בעוד כחוסר אנרגיה ומוטיבציה יחד עם ירידה במצב רוחה "על אש קטנה" מלווים אותה מאז פרוץ הדיכאון הראשון.

מעברה: אובחנה עם ADHD (הפרעות קשב וריכוז והיפראקטיביות) כבר בשנים הראשונות של ביה"ס. מאז נעוריה סובלת מזמזומים באוזניים כאשר באותה התקופה התגלתה גם רגישות יתר לתכשיטים מ'מתכות זולות'. בגיל עשרים + ניסתה לקחת גלולות למניעת היריון אך הפסיקה לאחר תקופה קצרה עקב חרדות שהתחילו.

בבדיקות מעבדה נמצא:

רמת נחושת גבוהה:  212mcg\dl, גבולות הנורמה מ85 עד 115.

רמת אבץ נמוכה: 65 mcg\dl

 

טיפול: 

בשבועיים הראשונים של מתן אבץ יחד עם וויטמין B6 והחומרים המזינים נוספים נצפתה החרפה קלה בחרדה . כעבור חודשיים מצבה הנפשי של מירי התחיל להשתפר ובמעקב בעוד כחצי שנה, היא דווחה על היעלמות התסמינים של דיכאון ושיפור במערכת הזוגית.

דיון:

מירי סובלת  מעודף נחושת ומחסור באבץ, אשר מתבטא במצב דיכאוני מתמשך. השכיחות של הפרעה זו בין המקרים של דיכאון היא כ-17%. 96% מאלה שסובלים מדיכאון על רקע עודף נחושת הם נשים, אצלן הדיכאון מתפתח בד"כ בתקופות של שינויים הורמונליים כמו, גיל התבגרות, היריון\לידה, מנופאוזה, MENOPAUSE וכד'.

האופייניים הנוספים:

  • מרכיב בולט של חרדה
  • הפרעות שינה קשות
  • דיכאון לאחר הלידה* 
  • היפראקטיביות שהתחילה בילדות
  • רגישות יתר למתכות  ובדים מחוספסים
  • טנטון באוזניים
  • אי סבילות לגלולות נגד היריון, טיפול חלופי בהורמוני מין (מאחר ואסטרוגנים מעלים את רמת הנחושת בדם) 
  • אי סבילות לשוקולד, לרכיכה (shellfish)
  • בד"כ חוסמי קליטה חוזרת של סרוטונין, SSRI יכולים לשפר באופן חלקי את תסמיני הדיכאון, אך מחמירים את החרדה
  • שימוש בכדורי הרגעה (קלונקס, לוריוון) משפר את החרדה, אך לא מועיל לדיכאון.

המנגנון ההשפעת הנחושת על מצב הנפשי מבוסס על הפרת האיזון בין מוליכים עצביים במוח:

הנחושת מאיצה את ההמרת דופמין (המוליך האחראי על שמחה והאושר) לנוראדרנלין (המוליך הסטרס, הגורם למצב של לחץ ומתח נפשי, הפרעות שינה, חרדות, התקפי פניקה וכד'). בנוסף, רמה גבוהה של נחושת עלולה לגרום לעוררות יתר של תאי העצב (נוירונים) ולהביא ל"שריפתם". 

הטיפול

השימוש בחומרים מזינים המכוון להורדת רמת הנחושת בדם ובמוח הוא הדרך היעילה ביותר לטיפול בדיכאון על רקע עודף נחושת.  השפעתו מורגשת אחרי כ-60 יום מתחילת ההתערבות.

השימוש בחומרים מזינים מאפשר ל-85% של מטופלים להפסיק את הטיפול התרופתי ללא חזרה של תסמינים דיכאוניים-חרדתיים. 

 

* דיכאון לאחר הלידה מתחיל בד"כ בתקופה של כחודש ימים מהלידה. היולדת סובלת ממצב רוח ירוד, חוסר אנרגיה, הפרעות שינה, רמה גבוהה של חרדה, אובדן עניין לדברים שעניינו אותה מקודם. במקרים חמורים ישנם מחשבות אובדניות פעילות ואף דחפים לפגוע בתינוק.

 

נצפה כי בהיריון התקין רמת הנחושת הדרושה להתפתחות מערכת כלי דם אצל עובר עולה כפליים (מ100mcg\dl עד כ-220mcg\dl). בד"כ ב-24 שעות הראשונות לאחר הלידה גוף האישה מסוגל להסיר את הנחושת המיותרת. במקרים של דיכאון לאחר הלידה, נמצא יכולת לקויה (מולדת\נרכשת) להוציא את העודף הנחושת מהגוף. נצפה כרמות הנחושת אצל נשים שסבלו מדיכאון לאחר הלידה הן גבוהות באופן מהותי מאשר אצל נשים ללא היסטוריה של דיכאון לאחר הלידה.

האיזון של המתכת מביא לשיפור משמעותי במצבה של האישה כבר בחודש הראשון של התערבות הטיפולית. כולל מקרים בהם הנשים סבלו מדיכאון לאחר הלידה שפרץ יותר לפני כ-15-20 שנה.

 

לא תמיד התסמינים הנפשיים  מצביעים על מחלת נפש…