מאזנים את ההורמונים
ויורדים במשקל
מהם שומנים 'טובים'?
שומנים ממקור צמחי, כגון: שמן זית, תירס, סויה, שמן מאגוזים (שקדים, פקאן, מקדמיה ועוד), גרעינים (דלעת, חמנייה) וזרעים (פישטן, צ׳ייה, חאמפ, שומשום) ושמן אבוקדו, במידה ועשוים בכבישה קרה, נחשבים לשומנים 'טובים'. למראת שחומצות השומן הבלתי רוויות, הנמצאות בהם, אינן "חומצות שומן חיוניות", יש בהם הרבה יתרונות בריאותיים. עם זאת, חשוב לציין כי שימוש לא נכון בשומן בלתי רווי יכול גם להפוך את יתרונותיו לנזקים.
למשל, זרעים ואגוזים קלופים מראש, מתחמצנים באוויר ונוצרים בהם חומרים מזיקים.
טיגון מקנה תכונות מסרטנות. מאותה סיבה לא מומלץ לתגן על שמן צמחי למעט שמן קוקוס.
עקרונית, עדיף לצרוך מזונות שלמים כמו אבוקדו, טחינה, שקדים. אלו מכילים, חוץ משומן גם חלבון, פחמימות, סיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים.
כדי לזכור שצריכה מוגברת של שומנים טובים עלולה לגרום לעליה במשקל ובעיקר אם צורכים גם הרבה פחמימות. כך שאם רוצים להפיק את המקסימום מהשומנים הבריאים, מומלץ לצרוך אותם במקביל להגבלה משמעותית בכמות הפחמימות, כאשר אין זה ממש משנה במידה משמעותית איזה סוג פחמימות צורכים (פחמימות פשוטות או מורכבות). מה שחשוב באמת זה – כמות הסוכר שנספג מהמזון וכמה האינסולין מופרש לזרם הדם בעקבות זאת. ככל שרמת האינסולין גבוהה יותר, כך השפעתו ממושכת ועוצמתית יותר לשמירת השומן ברקמת הגוף. רמה גבוהה של אינסולין לאורך הזמן אחראית על התפתחות רגישות מופחתת של קולטנים לאינסולין בכל תא ובסופו של דבר מובילה לסוכרת מסוג 2.
עוד על שומנים טובים:
שמן קוקוס
בזכות השילוב הייחודי של חומצות שומן רוויות, בעלות השפעות בריאותיות חיוביות ביותר על גוף האדם, שמן קוקוס, הצטרף, ובצדק, למשפחת ‘מזונות העל’ . מדובר בסוג שונה לגמרי של שומן רווי המכונה טריגליצרידים בעלי שרשרת בינונית (MCTs). חומצות אלו מגיעות ישירות לכבד ממערכת העיכול, שם הן משמשות כמקור מהיר של אנרגיה לגוף ובעיקר למוח. מסיבה זו, שמן קוקוס ידוע כמסיע לטיפול למחלת אלצהיימר, אפילפסיה ובמגוון רחב של הפרעות מוחיות אחרות.
יתרונותיו של שמן קוקוס:
מגביר את חילוף החומרים ושרפת השומנים והפחתת משקל בעקבות זאת.
קוטל זיהומים (בזכות השפעת החומצה הלאורית שבו). נלחם בבקטריות, בווירוסים, בפטריות כולל קנדידה, פטריות בציפורניים וזיהומים שונים על גבי העור.
מעניק תחושת שובע.
מאזן את רמות הכולסטרול בדם ומפחית את הסיכון למחלות לב.
מגן על השיער מפני נזקים שונים, על העור מפני אובדן לחות, ועל הגוף מפני ההשפעות השליליות של השמש.
בזכות המוצקות שלו בטמפרטורת החדר, שמן קוקוס יכול להחליף גם חמאה וגם שמנים מן הצומח באפיה וטיגון.